Duurzame airco in beheerdershuis

We zijn het Beheerdershuis aan het opknappen. Voor de airconditioning werken we samen met een scale-up die een warmtewisselaar op basis van dauwpuntkoeling heeft ontworpen.

Het Projectbureau van Zwitsal Buitenstad is sinds begin dit jaar volop bezig om de eerder gepresenteerde plannen voor het gebied vorm te geven. De afgelopen anderhalf jaar werkten we samen met de gemeente vanaf de zolder van het Beheerdershuis; het voormalige woonhuis van de familie Docter. Meneer Docter was hoofd van de werkplaats en beheerde het hele jaar door, 24 uur per dag, het ketelhuis in verband met storingen.

We willen voorlopig graag op die plek blijven, en hebben besloten om het sterk verouderde huisje op te knappen.

Daar hoort ook een nieuw energiesysteem bij, inclusief airconditioning. Airco’s gebruiken wereldwijd meer dan 10% van alle elektrische energie, en dit zal de komende dertig jaar verdrievoudigen (IEA, 2018). De superbroeikasgassen in airco’s zijn bovendien zo schadelijk en lekken zo vaak, dat maar liefst een halve graad opwarming kan worden voorkomen als we ze niet meer gebruiken (EPA, 2021).

Voor het klimaatsysteem in ons vernieuwde kantoor hebben we om die reden voor Dutch Climate Systems gekozen. Deze scale-up heeft een warmtewisselaar ontworpen op basis van dauwpuntkoeling. De wisselaar koelt van 30 °C naar 20 °C, maar ook van 40 °C naar 23 °C. Het systeem werkt zonder superbroeikasgassen (die vele malen schadelijker zijn dan CO2) en is 80% energiezuiniger dan normale airco’s – er is alleen elektriciteit nodig voor de ventilatoren. Bovendien is een groot deel van de gehele installatie gemaakt van gerecyclede materialen, in een eigen fabriek in Nederland.

De verbouwing van het Beheerdershuis is naar verwachting over een aantal weken afgerond. Tot die tijd werkt het Projectbureau vanuit De Werkplaats aan de overkant, op nummer 120A.