Rijk investeert miljoenen in Kanaalzone Noord

Gemeente Apeldoorn ontvangt een bijdrage van het rijk van maar liefst 18 miljoen euro voor woningbouwontwikkeling in Kanaalzone Noord.

De gemeente deed hiervoor een aanvraag bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Met de subsidie ondersteunt het Rijk gemeenten bij het bouwen van betaalbare nieuwbouwwoningen.

een nieuw stadsdeel

De Kanaalzone is een voormalig industrieel gebied langs het Apeldoorns Kanaal en vlakbij het centrum. Het gebied verandert straks naar een levendig gebied met ruimte voor wonen, werken, maken en beleven. Een nieuw stadsdeel verbindt dit deel van Apeldoorn straks met het centrum én er komt een aantrekkelijk groen verblijfsgebied aan het water.

In de Kanaalzone Noord komen de komende jaren in totaal 1650 woningen. Maar liefst 74% van die nieuwe woningen vallen in het betaalbare segment. Ook het nieuwe zwembad is in dit deel van Apeldoorn gepland. Wethouder Peter Messerschmidt: “Ik ben ontzettend blij met de toekenning van de rijkssubsidie. Het is het resultaat van hard werken en het gaat ons helpen om meer betaalbare woningen te bouwen voor de kinderen van onze inwoners. En dat is wat Apeldoorn nodig heeft.”

bijdrage Gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn draagt zelf ook bij aan dit project. De gemeente investeert in totaal € 72 miljoen in het gebied, inclusief het nieuw te bouwen zwembad. Door deze bijdrage van het rijk en de al geplande investeringen van de gemeente zelf is de bouw van de huizen zeker gesteld.

woningbouwimpuls

De 18 miljoen is onderdeel van een totaal van 300 miljoen euro die het kabinet uittrekt om versneld woningen te kunnen bouwen in Nederland. Het huidige kabinet trok de afgelopen jaren in zes stappen bijna anderhalf miljard euro uit voor woningbouw met de Regeling Woningbouwimpuls. Tussen 2020 en begin 2024 werd er in vijf stappen toegekend. De subsidie voor Kanaalzone Noord is onderdeel van de zesde stap. Eerder ontving de gemeente al 8,3 miljoen voor de ontwikkeling van Kayersmolen Noord en Veldhuis.

Bron: gemeente Apeldoorn