Van tweedehands naar eerste keus

Voor Foenix is Zwitsal Buitenstad een beeldbepalende locatie midden in de maatschappij. Voor Zwitsal Buitenstad is deze Foenix-vestiging een prachtplek waar circulariteit, sociaal ondernemen en ontmoeten samenkomen. Beide partijen zijn dan ook blij om nog minimaal vijf jaar met elkaar verder te gaan.

Op 16 april zetten Foenix-directeur Marc van Zanten en Schipper Bosch-directeur Bart Schoonderbeek hun handtekening onder een nieuwe verbintenis. Marc: “Ik ben blij dat we hier langer kunnen blijven. We horen hier thuis. De verlenging van de huurovereenkomst maakt dat we de gewenste aanpassingen daadwerkelijk kunnen gaan doorvoeren. Denk hierbij aan een uitbreiding van het 3D-Lab en het terugbrengen van een horecavoorziening. Binnenkort gaat onze Zwitsal-locatie ook op zondagen open, waarbij horeca in onze ogen een randvoorwaarde is voor een fijne klantbeleving. Bovendien kunnen we zo nog meer inclusieve werk- en ervaringsplekken aanbieden.”

“Dit is een bijzonder bedrijf, dat goed past in de mix aan functies die wij op deze plek voor ons zien”, vult Bülent Yokus namens Zwitsal Buitenstad aan. “Ze combineren het sociale aspect met serieus ondernemerschap. En in onze samenleving wordt anders nadenken over gebruik en hergebruik alleen maar relevanter.”

842 werkervaringsplekken

Foenix is een zelfstandige stichting die al 42 jaar bestaat, en is naast een kringloop en re-integratiebedrijf een landelijke koploper in de wereld van de circulaire ambachtscentra. “Met onze 38 betaalde collega’s boden wij in 2024 maar liefst 842 werk- en ontwikkelplekken aan, aan personen met én zonder een ondersteuningsbehoefte. En sinds een paar jaar maken we ook zelf circulaire producten, zoals kussens en lampen”, vertelt een zichtbaar trotse Marc. “Op Zwitsal Buitenstad hebben we bovendien verschillende werkplaatsen, zoals de wasserij, het textielatelier, het Repair Café en de fietsenmaker.”

Vorig jaar nam Foenix bijna 5.000 ton aan goederen in. Door te repareren, te recyclen en te verkopen blijft er slechts zo’n 7% als restafval over. In de winkels is een duidelijke verbreding van klantgroepen zichtbaar. Marc: “Kringloop is hip geworden. Niet alleen mensen met een kleine beurs bezoeken onze winkel. De groep die zich bewust is van de noodzaak om ons consumptiegedrag aan te passen en hiermee de planeet ook voor toekomstige generaties toegankelijk te houden, is sterk groeiende. Dat is alleen maar goed: als maatschappij hebben we iets te doen om de groeiende afvalberg te verminderen. Dit kunnen we doen door hergebruik te stimuleren. De stelling ‘tweedehands moet eerste keus worden’, zou de norm moeten zijn.”

Professionaliseringslag

De kringloopbranche als geheel maakt de afgelopen jaren een forse professionaliseringslag door. Zo ook Foenix. “Alle ingebrachte goederen worden tegenwoordig geregistreerd via innameterminals, en met behulp van de kassasoftware monitoren we de uitgaande goederenstroom. Dit stelt ons in staat om de juiste analyses te maken over de reststromen en te blijven innoveren om deze verder te reduceren. Zo werd bijvoorbeeld de enorme toename van E-waste (elektronisch afval) duidelijk. Waar we vervolgens op reageerden door een technische werkplaats en een Repair Café in te richten.”

In het Repair Café kunnen inwoners uit Apeldoorn meekijken hoe een product wordt gemaakt, zodat je het de volgende keer eventueel zelf kunt. Daarnaast participeert Foenix samen met de Gemeente Apeldoorn en Circulus in het E6-project, een internationaal programma dat zich richt op het verlengen van de levensduur van elektrische apparaten.

“Hier in de buitenstad zitten veel bedrijven die elkaar versterken”, sluit Marc af. “We merken al dat nieuwe ondernemers hier hun kantoormeubels komen halen, en hopen dat het contact met andere partijen op het terrein de komende jaren verder toeneemt. Met alle veranderingen wordt het echter ook een spannende tijd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bereikbaarheid van de winkel en met parkeren, als er veel wordt bijgebouwd? Door met elkaar in gesprek te blijven, heb ik er echter alle vertrouwen in dat dat goed komt.”